#EfectulVoiculescu: transparen╚Ťa ca principiu ├«n munc─â

Ministrul S─ân─ât─â╚Ťii Vlad Voiculescu e pentru aparatul de stat exact cum e un vaccin pentru un cet─â╚Ťean responsabil. Nu cred c─â exist─â persoane care nu ├«n╚Ťeleg nevoia existen╚Ťei unui vaccin, ├«ns─â, c├ónd discut─âm deja despre vaccinare, despre AC╚ÜIUNEA ├«n sine la nivel personal, ├«nt├ómpin─âm mult─â reticen╚Ť─â deoarece implic─â ASUMAREA unei decizii clare.


Transparentizarea la nivelul administra╚Ťiei publice pentru Rom├ónia reprezint─â un VACCIN ├«n vederea unei bune guvern─âri. ÔÇťMistificareaÔÇŁ activit─â╚Ťii noastre sau ale deciziilor luate, chiar ╚Öi cu bun─â credin╚Ť─â, creeaz─â ne├«ncredere ├«n s├ónul societ─â╚Ťii. ├Än acela╚Öi timp, orice proces de transparentizare trebuie s─â vin─â cu un sistem ╚Öi cu proceduri bine puse la punct pentru ca activitatea s─â nu interfereze cu alte regulamente sau s─â lezeze drepturile unor persoane. Este clar c─â Vlad Voiculescu ╚Öi orice alt ministru are nevoie de echipe de lucru suport care s─â sprijine ini╚Ťiativele de transparentizare iar exemplele de bun─â practic─â s─â se replice la nivel na╚Ťional. Este INADMISIBIL ca statul s─â opereze ca ╚Öi o firm─â de cartier care ÔÇťtaieÔÇŁ accesul unui coleg care prezint─â mai multe informa╚Ťii dec├ót colegii consider c─â este necesar. Nu este un mod de operare demn de un stat european respectabil.


Avem nevoie de exemple de bun─â practic─â, sisteme func╚Ťionale dublate de proceduri clare. Nu ne putem permite, ca stat democratic ╚Öi modern s─â perpetu─âm situa╚Ťii cum este cea ├«n care se afl─â acum domnul ministru. Modelul acesta, de a vorbi ╚Öi comunica mai pu╚Ťin, merg├ónd pe ideea c─â mai bine s─â nu ÔÇ×facem valuriÔÇŁ ca s─â nu fim lua╚Ťi pe nepreg─âtite, e un mod de lucru ├«nc─â extrem de actual ├«n Rom├ónia, dar nu mai putem func╚Ťiona ├«n acest mod ╚Öi ├«n mod categoric nu este modul de lucru promovat de Alian╚Ťa USR PLUS. E necesar s─â ne asum─âm nevoia de TRANSPAREN╚Ü─é ╚Öi s─â lu─âm toate deciziile care trebuie luate pentru ca informarea cet─â╚Ťenilor s─â nu fie o provocare la nivelul aparatului administrativ ci o normalitate care se asimileaz─â la toate nivelurile, ac╚Ťiune dup─â ac╚Ťiune, zi dup─â zi.


ÔÇťEfectulÔÇŁ Voiculescu este evident ÔÇô o persoan─â care vrea s─â ofere acces unor informa╚Ťii de interes public deranjeaz─â ├«n acest moment. Exist─â o temere, ceea ce m─â face s─â m─â g├óndesc c├ót de vulnerabili suntem ca stat dac─â ne este at├ót de team─â s─â prezent─âm adev─âruri. Tema e una complex─â ╚Öi dep─â╚Öe╚Öte acest caz particular. Este vital s─â vorbim despre acest subiect, s─â fie pe agenda public─â zilnic, p├ón─â nu g─âsim solu╚Ťii cu privire la transparentizarea informa╚Ťiilor. Domnul ministru, al─âturi de echipa guvernului tehnocrat de atunci, a dat tonul acestei discutii ├«nc─â din 2016 c├ónd mai multe proiecte privind transparentizarea, cea a veniturilor din sectorul public, de exemplu, a deranjat.


ÔÇťEfectulÔÇŁ Voiculescu trebuie sus╚Ťinut ╚Öi promovat. Cum? Nu doar vorbind despre ceea ce a f─âcut domnul ministru ci prelu├ónd acest mod de lucru. Fiind transparent, ie╚Öind ├«n spa╚Ťiul public ori de c├óte ori e nevoie, prezent├ónd date, cifre ╚Öi semnal├ónd nereguli, c├ót mai des cu putin╚Ť─â. Dac─â doar 50% dintre oamenii politici am face asta, reforma ar fi inevitabil─â ├«ntr-un timp extrem de scurt, ├«ntregul aparat fiind nevoit s─â caute solu╚Ťii, s─â dezvolte proceduri ╚Öi s─â se adapteze noii realit─â╚Ťii politico-sociale ├«n care TRANSPARENTIZAREA este o condi╚Ťie sine-qua-non a democra╚Ťiei ╚Öi un mod s─ân─âtos de a face politic─â.


Ne-am asumat reformă și în Sănătate și nu doar de formă. Asta deranjează, va deranja până când sistemul se va schimba. Să avem curaj!


#efectulVoiculescu #transparen╚Ť─â├«npolitic─â #revolu╚Ťiabuneiguvern─âri


Meme artist