Simina Tulbure, deputat: ÔÇťZiua P─âm├óntului trebuie s─â ╚Ťin─â c├ót exist─â aceast─â planet─â!ÔÇŁ

Pe 22 aprilie a avut loc "Ziua P─âm├óntului", ini╚Ťiativ─â menit─â s─â ne aduc─â aminte de angajamentele civice pe care e necesar s─â ni le asum─âm cu privire la mediul ├«nconjur─âtor.
├Än fiecare an, tragem un semnal de alarm─â pentru protejarea mediului ├«nconjur─âtor. Conform declara╚Ťiei ONU despre Ziua P─âm├óntului, aceast─â zi ÔÇ×recunoa╚Öte responsabilitatea pe care o avem de a promova armonia cu natura ╚Öi P─âm├óntul pentru a ajunge la un echilibru ├«ntre nevoile economice, sociale ╚Öi de mediu ale genera╚Ťiilor prezente ╚Öi viitoareÔÇŁ.
Este necesar ca societatea s─â con╚Ötientizeze implica╚Ťiile majore ale reac╚Ťiilor colective ╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â schimbarea porne╚Öte de la fiecare individ. Dac─â ne unim for╚Ťele ╚Öi ├«nt─ârim coeziunea grupurilor, sunt convins─â c─â putem construi o lume mai s─ân─âtoas─â.
Cei 8 studen╚Ťi implica╚Ťi ├«n programul de shadowing (observare a activit─â╚Ťii) pe care ├«l desf─â╚Öor ├«n cadrul biroului meu parlamentar, au propus ini╚Ťiative nobile, demne de aprecierea tuturor, reu╚Öind s─â implice o sfer─â social─â larg─â, ├«ntr-un timp extreme de scurt ╚Öi cu resurse minime. Fie c─â vorbim despre plantarea copacilor, despre realizarea unor afi╚Öe ╚Öi distribuirea acestora pe re╚Ťelele de socializare, despre realizarea unor semne de carte cu mesaje educative sau chiar despre un atelier online privind responsabilitatea noastr─â fa╚Ť─â de mediu, sus╚Ťinut chiar de ace╚Ötia unor elevi din clasa 0, toate aceste demersuri mi-au dat ├«ncrederea c─â tinerii, cu un dram de ├«ncurajare ╚Öi sus╚Ťinere, ├«╚Öi pot pune amprenta considerabil prin ac╚Ťiunile lor.

 

Atelier online educativ pentru cei mici:


Una dintre ini╚Ťiativele deosebite a fost cea legat─â de atelierul online. La propunerea unui student s-au mai al─âturat ├«nc─â trei, iar rezultatul a fost unul care a dep─â╚Öit a╚Ötept─ârile. "O na╚Ťiune care ├«╚Öi distruge solul se distruge pe ea ├«ns─â╚Öi", spunea Franklin D. Roosevelt, fost pre╚Öedinte al Statelor Unite ale Americii. Pre╚Ťuirea gliei noastre nu trebuie venerat─â doar ├«ntr-o singur─â zi, ci ├«n fiecare clip─â tr─âit─â pe p─âm├ónt. Aceast─â mentalitate s─ân─âtoas─â le-am insuflat-o ast─âzi ╚Öi colegilor no╚Ötri mult mai mici de genera╚Ťie, dar care sunt cel pu╚Ťin la fel de entuzia╚Öti ╚Öi dornici s─â se implice ├«n demersuri civice. De╚Öi cei mai mul╚Ťi dintre ei de abia ├«nva╚Ť─â s─â scrie ╚Öi s─â citeasc─â, am fost pl─âcut surprin╚Öi s─â descoperim c─â au un bagaj de cuno╚Ötin╚Ťe elementar ╚Öi sunt con╚Ötien╚Ťi de binele comun pe care trebuie s─â-l realiz─âm. A fost un atelier online cu adev─ârat deosebit, o ini╚Ťiativ─â ├«ncurajat─â de colegii de la programul de shadowing, prin care elevii din clasa 0 au asimilat mai multe deprinderi benefice pentru ├«ntreaga societate. Surpriza de la final a fost una de propor╚Ťii pentru noi. Copiii ╚Öi-au confec╚Ťionat c├óteva obiecte din materiale reciclabile, lucruri simbolice pentru ├«nsemn─âtatea zilei de ast─âzi. Au promis c─â nu se vor opri aici, iar ├«n vacan╚Ťa de Pa╚Öte vor planta pomi fructiferi ╚Öi nu numai.
Cu aceast─â ocazie nobil─â ne-am adus aminte de copil─ârie. C├ót─â sinceritate ╚Öi optimism vezi ├«n ochii unui copil. Tu, omule adult, las─â copilul interior s─â-╚Ťi dicteze ini╚Ťiativele civice ╚Öi fii al─âturi de noi pentru a conserva ╚Öi proteja mediul ├«nconjur─âtor! ├Ämpreun─â suntem mai puternici!

 

Ac╚Ťiune de plantatare

Alt demers frumos a fost cel al unei studente care iubește natura. Sergiana spune că impactul pe care îl avem asupra pădurilor reflectă impactul pe care îl avem asupra omenirii. După părerea ei, acestea sunt câteva dintre principalele motive pentru care este bine să plantăm copaci:
- Sunt o surs─â de oxigen. Nu putem exista dac─â n-ar fi copacii. Un copac matur produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivaleaz─â cu cea inspirat─â de 10 oameni de-a lungul unui an;
- Cur─â╚Ť─â p─âm├óntul, ei absorb substan╚Ťele chimice periculoase care ajung ├«n sol;
- Controlează poluarea fonică, mai ales în marile orașe;
- Reduc efectele dramatice ale inunda╚Ťiilor;
- Cur─â╚Ť─â aerul. Absorb monoxidul de carbon, dioxidul de sulf ╚Öi de azot;
- Țin umbră și fac răcoare;
- Previn eroziunea solului.

 

Realizare de materiale informativ-educative

Octavian a ales s─â fac─â un afi╚Ö pentru Ziua P─âm├óntului, pentru a ├«ndemna oamenii s─â fie c├ót mai eco, s─â recicleze ╚Öi s─â uite de ni╚Öte obiceiuri care polueaz─â extrem de mult, de╚Öi noi nu realiz─âm mereu asta. Pentru realizarea posterului a folosit poze pe care le-a f─âcut ├«n timpul unor ac╚Ťiuni ecologice din aceast─â s─âpt─âm├ón─â. Conform lui Octavian, pentru a ar─âta iubirea fa╚Ť─â de natur─â, acest poster nu a fost printat deloc pe h├órtie, ci a fost transmis pe re╚Ťelele de socializare. El spune c─â trebuie s─â ├«nv─â╚Ť─âm faptul c─â prin ac╚Ťiuni mici ╚Öi simple putem salva mediul ├«nconjur─âtor. Salv─âm natura ├«mpreun─â!
Andrei a ales s─â realizeze un afi╚Ö despre reciclarea uleiului pe care l-a promovat pe re╚Ťelele de socializare. Totodat─â, acesta a spus c─â va dori s─â continue proiectul prin publicarea unui ghid privind reciclarea uleiului alimentar.
Nu ├«n ultimul r├ónd, Robert a ales s─â realizeze c├óteva semne de carte de care a ata╚Öat c├óte un plicule╚Ť cu semin╚Ťe care se pot planta ╚Öi le-a ├«mp─âr╚Ťit persoanelor cu care a interac╚Ťionat ├«n aceast─â zi minunat─â.
A╚Öadar, am ales s─â ne implic─âm activ ├«n comunitate, c─âci despre asta este vorba, ├«n primul r├ónd. Despre alegeri! Ne lovim de ele ├«n fiecare zi. S─â alegem tricoul sau c─âma╚Öa? Blugi sau pantaloni elegan╚Ťi? Eu, ├«mpreun─â cu oamenii minuna╚Ťi din jurul meu, te ├«ndemn─âm s─â faci cea mai sigur─â alegere at├ót pentru prezent, c├ót ╚Öi pentru viitor. ├Ämbrac─â haina de cet─â╚Ťean implicat civic ╚Öi hai s─â facem din Planeta noastr─â un loc mult mai s─ân─âtos!

 

Studen╚Ťii implica╚Ťi ├«n programul de shadowing coordonat de cabinetul meu parlamentar sunt:
Andrei Petrescu
Sergiana Petrescu
Purcel Valentina M─âd─âlina
Octavian ╚śerb─ânescu
Sorin Bogdea 
Trușcă Marian Iulian
Mihalcea Monia Ioana - Director
Anghel Robert Alexandru

 

Articol realizat de Simina Tulbure, deputat URSPLUS pentru comunit─â╚Ťile de rom├óni din afara grani╚Ťelor ╚Ť─ârii.